BOKEN

Paris 2016

Mari befinner seg i foajeen på Moulin Rouge da et fotografi tiltrekker seg oppmerksomheten hennes. Det ser da virkelig ut som den samme kvinnen som besteforeldrene har bilde av på spisestueveggen? Funnet vekker en gnist i Mari som blusser opp da hun hjemme hos farmor og farfar i Drøbak finner et gammelt skrin. Oppdagelsen skal føre henne tilbake til Paris hvor hun nøster i sin tippoldemors dramatiske skjebne.

Paris 1894

Seks dager i uken skrubber Jeanine laken på dampfylte vaskeri Colbert i Latinerkvarteret, men det hun drømmer om er å få danse ballett på Opera Garnier. Tilværelsen lysner da hun en dag fanger blikket til en ung kunstmaler, og snart åpner også en uventet mulighet seg. Men finnes lykken der ute, utenfor vaskeriets klamme vegger? Og er kunstmaleren til å stole på?


Blyantskissen veksler mellom to ulike tidsepoker, Paris på slutten av 1800-tallet og Norge i nåtid. Vi følger Mari og hennes venner i søken etter hva som skjedde med hennes tippoldemor etter at de har funnet noen urovekkende gjenstander i et skrin som tilhørte tippoldemoren. 

En historisk roman

I Blyantskissen møter du på en rekke historiske personer som levde i Paris under La Belle Époque.

Menneskene som vanket på Au Lapin Agile på Montmartre: forfatteren Georges Courteline, sangeren Aristide Bruant, maleren Suzanne Valadon og hennes sønn Maurice Utrillo, døtrene til Catulle Mendès, landsbyorginalen Frédé Gerard og eieren av stedet, Adèle Decerf.

Menneskene på Moulin Rouge: Kabaretens eier, Joseph Oller og stedets manager Charles Zidler, de kjente danserne Jane Avril og Louise Joséphine Weber, kjent under kallenavnet La Goulue, og selvsagt stamgjesten Henri de Toulouse-Lautrec som ble kjent for sine reklameplakater for den legendariske kabareten.

Mange av hendelsene i romanen er basert på virkelige hendelser, som verdens første filmfremvisningen av brødrene Louis og Auguste Lumière, vaskedamenes store festdag, Fête des Blanchisseuses, togulykken på Gare de l'Ouest og menneskene involvert, lokfører Guillaume Pellerin og fyrbøteren Victor Garnier, avisselgersken Marie-Augustine Aguillard. Alle disse er virkelige personer.

Alle stedene romanfigurene vanker på, er reelle steder, kabareten Moulin Rouge, restauranten/utestedet Au Lapin Agile, matmarkedet Les Halles, kunstnerboligen Bateau-Lavoir, La tour du philosophe (Filosofitårnet) på Impasse Girardon, fengselet La Grande Roquette og Le Musée de la Préfecture de Police, for å nevne noen. 

Tusen hjertelig takk til:

Redaktør: Nina Grove Hansen 

Språkvasker: Lisa Vesterås 

Omslagsdesign og ombrekking: Marta Dec 

Produksjon: BoldBooks AS