Tips til deg som vil gi ut bok

Jeg har så lenge jeg kan huske drømt om å gi ut en roman. Jeg skrev på min første krimroman da jeg var 11, og skrev siden i voksen alder en krimroman kalt Sorte Oliven, som fortsatt ligger i skrivebordsskuffen. Den ble sendt inn til de fire største forlagene, den gang Cappelen og Damm var to forskjellige forlag. Jeg kom så langt at jeg fikk tre konsulentuttalelser, men så stoppet det opp. Tenkte jeg måtte gjøre den bedre før jeg sendte inn til de andre forlagene, men så kom livet i veien noen år, det var andre ting som måtte prioriteres; barn, familie, husbygging. Da jeg leste Den trettende fortellingen av Diane Setterfield fikk jeg øynene opp for historiske underholdningsromaner, frem til da hadde det for det meste gått i krimromaner. Og da jeg så det ikoniske bildet av lokomotivet som hadde styrtet gjennom vinduet i andre etasje på togstasjonen i Paris tok idéen om historien form. 

Det kan virke som etablerte norske forlag ikke er interessert i underholdningslitteratur, de såkalte løkkeskriftromanene, av norske forfattere. Selv om sjangeren er en av sjangerne som selger best i Norge, har ikke forlagene guts eller råd til å satse på norske debutanter som skriver innen denne sjangeren. Jeg så at noen av de forlagene som utgir denne type bøker, ikke engang tar i mot manus fra norske forfattere, de oppgir at de kun utgir oversatte romaner, dvs bøker de allerede vet selger i utlandet. 

Så her er mine tips til deg hvis du ønsker å få utgitt en roman på eget forlag:

  1. Ta tidlig kontakt med en redaktør. Ikke sitt på din egen tue og skriv i flere år som jeg gjorde. Jeg hadde spart meg for mye arbeid (og penger) hvis jeg tidligere i prosessen hadde fått tilbakemeldinger fra en redaktør på hva som fungerer og ikke. Selv om du må betale litt for dette garanterer jeg at det er en nyttig investering.
  2. Sørg for at dramaturgien er på plass fra begynnelsen av.
  3. Ta skrivejobben seriøst. Skriv litt hver dag. Går det for lang tid mellom hver skriveøkt, går all tid bort til å sette seg inn i hva du skrev om.
  4. Ta en pause hvis det stopper opp. Gå en tur i skogen for eksempel, så kommer kreativiteten tilbake. Det er sjelden jeg klarer å finne på nye scener foran skjermen. De fleste kommer når jeg går tur, står i dusjen, har lagt meg for kvelden, det vil si når hjernen får flagre fritt og ikke tenker at «nå må jeg jobbe».

  5. Du må bruke penger for å tjene penger. Skal du utgi en roman som kan måle seg med bøker utgitt på etablerte forlag må du investere i tjenester som profesjonell redaktør, språkvasker, korrektur, ombrekking, skreddersydd omslagsdesign etc. Ja, det koster mye, men til gjengjeld beholder du alle rettigheter til romanen din selv, og inntektene.

  6. Når boka endelig er ferdig, sørg for å registrere den i Bokbasen så den blir tilgjengelig for alle landets bokhandlere gjennom Mentor. Det koster litt, men er et must hvis du også ønsker å selge gjennom bokhandlere.
  7. Bruker du Sentraldistribusjon eller Forlagssentralen til lagring og utsending av bøker til bokhandlere øker det sjansen for at de tar inn boken din da bokhandlerne foretrekker å bestille rett fra en distributør.