La Goulues dansebrakke

10.03.2023

La Goulues brakke på tivolimarkedet La Foire du Trône i Paris. Da danseren La Goulue (Louise Joséphine Weber) forlot kabareten Moulin Rouge i 1895 for å satse for seg selv ga hun sin venn Henri de Toulouse-Lautrec i oppdrag å male to digre paneler som skulle dekorere brakken hennes utvendig. Hvert panel var på hele 3 x 3 meter, og viser La Goulue fremføre sine dansekunster.

I dag er de utstilt på Musée d'Orsay i Paris. Men at vi fremdeles kan beundre disse panelene er ganske utrolig, for i tillegg til å være i dårlig forfatning etter å ha stått ute i vær og vind på tivolimarkedet ble de i 1900 solgt videre av en gjeldstynget La Goulue. Og etter å ha gått fra eier til eier ble de i 1926 kuttet opp i åtte mindre portretter av en grådig gallerieier (La Galerie Hodebert) for å øke fortjenesten. Heldigvis ble det oppdaget, og i 1929, kort tid etter La Goulues død, ble alle maleriene kjøpt opp og restaurert av Louvre. Men man kan fortsatt tydelig se skjøtene etter oppdelingen.

Jeg synes det var veldig stort å se disse panelene "live" på Musée d'Orsay da La Goulue jo forteller til Jeanine i romanen min at hun skal slutte på Moulin Rouge for å satse for seg selv.

«La Danse au Moulin Rouge», også kalt «La Goulue et Valentin le Désossé» viser La Goulue og hennes dansepartner Valentin på Moulin Rouge. I bakgrunnen med svart hatt skimtes Jane Avril, en av de andre danserne på den berømte kabareten.

«La Danse mauresque» viser en orientalskinspirert dans som La Goulue fremførte i brakkene.

Blant publikum med ryggen til ser vi blant annet Jane Avril iført stor hatt med fjær, til venstre for henne Oscar Wilde med flosshatt, til høyre for henne kunstneren selv med sin lille sorte hatt, og helt nederst til høyre den berømte kritikeren Félix Fénéon.